En Introduktion Till Ditt Hår

haravfallGenom att förstå vad ditt hår är så förstår du också hur du skall motverka håravfall och hur du jobbar för att åstadkomma ett hälsosamt hår. Jag kommer inte att diskutera vetenskap här, men det finns några saker som kan vara bra att känna till.

Hur växer ditt hår?

Var och ett av dina hår växer ut från hårsäckarna, en glödlampa-formad struktur vid botten av ditt hår som hänger ihop med hårbotten. Dermal Papilla (Jag lovar att jag inte skall bli för teknisk) matar hårsäcken genom ett nätverk och blodkärl som hämtar blod djupare ner i hårbotten. Om blodflödet blir förhindrat kan ditt hår inte växa ordentligt och om håret inte får tillgång till de rätta näringsämnena eller i rätt kvantitet och näringsämnen från blodet så kan ditt hår bli undernärt eller till och med sluta att växa. Börja med att addera blodburna gifter i din blandning och ditt hår börjar snart falla av. Vi kommer att ta upp alla dessa problem med en enkel och praktisk metod som kommer att räta ut dina hårproblem på en kort tid. Under tiden, låt oss gå tillbaka till det normala håret du har.

Hårets livscykel

Allt hår på ditt huvud börjar växa i en hastighet av omkring en och en tredjedels centimeter per månad. Om du är hälsosam så växer ett hårstrå runt fem till sju månader innan det går in i vilofas i omkring tre månader. Ca 15 % av ditt hår på huvudet är i en vilofas och lossar i en takt av omkring hundra per dag, ca 85 % av ditt hår är i sin tillväxt fas. Vid slutet av den tre månader långa vilofasen ger hårstrået upp och lossar. Ett nytt hårstrå börjar sedan växa på dennes plats om hårsäcken är i god skick och inte har blivit blockerad. Cykel återupprepar sig sedan igen.


Det är en balansakt

Kommer du ihåg när du lekte med en gungbräda som liten? Föreställ dig en som är format som ett ”X” som balanserar i fyra olika riktningar. Det är så ditt hår fungerar. Välvårdat hår är balanserat i fyra olika komponenter. Protein, PH balans, talg och fukt. För mycket eller för lite av någon av dessa komponenter gör att gungbrädan tippar och ger dig en dålig hår dag. Du vet kanske redan hur ditt hår ser ut när det är i gott skick. Det skiner och är lätt hanterligt, eller hur. Det betyder att hårets yta är mjuk och icke-porös, vilket beror på goda proteinnivåer, din hårbotten är tillräcklikt skyddad av en mantel av syra, håret är tillräckligt smort med talg och rätt fukthets nivå. Låt mig förklara.

Protein: Hälsosamt hår innehåller omkring 97 % keratin, samma typ av protein som dina fingernaglar består av. Det finns en rad olika faktorer som kan skada strukturen av ditt hår, vilket leder till att de tappar keratin. Vad händer om ditt hår blir svagt och sprött.

Fukthetsnivå: Fukthets-nivån i ditt hår kan vara så låg som tre procent och du bor i öknen eller så hög som fjorton procent om du bor i tropikerna. Det beror på luftfuktigheten i luften, men när håret har rätt luftfuktighet är ditt hår elastiskt och lättskött. För lite fukt gör att hårets fibrers struktur äventyras och blir spröda, trassliga och bryts enkelt.

Talg: Din hud har talgkörtlar som utsöndrar svett, öron vax och en annan viktig substans i din hårbotten som kallas talg. Detta är en naturlig olja som färdas genom kapillären ut till håret, precis som kvicksilver i en termometer. Talg skyddar också ditt hår om sol, regn, vind och bevarar hårets fukt sant smörjer håret utvändigt, för att hålla friktionen och nötningen till en låg nivå. När det saknas talg i ditt hår, blir ditt hår stökigt.

Manteln av syra: Den fjärde komponenten är en mantel av syra, bidrar till miljön i din hårbotten och på ytan av varje hår. När du svettas och talg, blir din syra/bas balans (pH) en aning sur, vilket skapar det ideala pH för hälsosamt hår. När allting annat är i balans bidrar en hälsosam mantel av syra till ett starkt och flexibelt hår.

Tro mig när jag säger att det finns mycket mer teknisk information om hår, faktiskt mycket mer än du någonsin behöver bry dig om. Den grundläggande informationen, kommer att hjälpa dig att förstå varför träning, lotion, stärkande kurer, näringsämnen och andra metoder kan fungera för dig. Den gamla huskuren fungerade för mig och mina vänner, jag slår vad om att den kommer att fungera för dig med.

Börja från början

Någon är ur balans med ditt hår eller hårbotten, annars hade du inte haft de problemen du har. Vad som behöver hända först är att du rengör ditt hår och hårbotten från överflödigt talg, stimulerar blodtillförseln till ditt hår och tvättar porerna och hårsäckarna. Om du tar tid att införa en rutin som jag skall dela med mig av till dig och håller dig till den i två, tre veckor så kommer du att lägga grunden för de andra metoderna gör ett bra jobb och ger ett bra resultat.

Written by